اولین تاریخچه درب اتوماتیک مربوط به حدود 2000 سال پیش است که دانشمند یونانی هرون موفق به ساختن اولین درب اتوماتیک شد . این درب برای معبد شهر اسکندریه ساخته شد و نحوه عملکرد آن به این صورت بود که با روشن کردن آتش در زیر دیگهای پر از آب فشار بخار بالا رفته و آب به مخازن مجاور که نقش یک وزنه را بازی میکردند سرازیر میشد که این وزنه ها به وسیله طنابهایی باعث باز شدن درب معبد به صورت اتوماتیک میشد .
درب اتوماتیک نوین :
سال 1955 طی دوران بعد از جنگ جهانی دوم و سرعت گرفتن توسعه تکنولوژی را میتوان آغاز دوره درب اتوماتیک نوین به شمار آورد که اولین درب اتوماتیک امروزی توسط یک زوج آمریکایی طراحی و ساخته شد که عملکرد آن بدین صورت بود که با ایستادن بر روی پادری ، درب به صورت اتوماتیک باز میشد . این محصول به عنوان اولین درب اتوماتیک نوین با استقبال فراوانی مواجه شد و تقریبا در سال 1961 اکثر فروشگاه ها و بانک ها از این مدل درب اتوماتیک استفاده میکردند .
در سال 1971 سنسورهای حرکتی وارد بازار شدند که در جهت کمک به معلولین جهت باز کردن درب بدون تماس دست به کار گرفته میشدند ، اختراع این سنسورها تحول عظیمی در حوزه درب اتوماتیک ایجاد کرد به طوری که میتوان گفت تمامی سیستم های به کار گرفته شده سابق در صنعت درب اتوماتیک را از رده خارج کرده و به عنوان بهترین جایگزین برای آنها وارد بازار شد . به مرور زمان درب اتوماتیک گردان و کشویی که به وسیله سنسورهای حرکتی عمل میکردند فراگیر شدند تا اینکه در سال 1990 سنسورهایی اشعه مادون قرمز وارد بازار شد که امروزه به عنوان متد استاندارد سنسور درب اتوماتیک شناخته میشوند .
بعد از گذشت چند دهه از ساخت اولین درب اتوماتیک امروزه این صنعت توسعه فراوانی یافته و استفاده از درب اتوماتیک شیشه ای ، کرکره برقی ، جکهای پارکینگی و... در سراسر جهان بسیار فراگیر شده و مدلهای مختلف آن متناسب با شرایط محل نصب و سلیقه افراد طراحی و ساخته شده است .
انواع سیستم درب اتوماتیک :
- الکترومکانیکی : نحوه عملکرد باز و بسته شدن درب در این سیستم به وسیله چرخ دنده و گیربکس انجام میشود .
- هیدرولیکی : جهت باز و بسته شدن درب یا بازوهای جک از فشار روغن و مایعات استفاده میشود .
- پنوماتیکی : فشا گاز عامل اصلی عملکرد این سیستم می باشد که با توجه به نوع عملکرد درب یا جک از این عامل استفاده می شود .
کاربرد درب اتوماتیک :
استفاده از درب اتوماتیک در بخش های مختلف چنان فراگیر شده است که شاید نتوان تمامی موارد کاربرد آن را نام برد اما مهمترین آنها به شرح زیر است :
- کاربرد امنیتی : با توجه به اینکه در طراحی دربهای اتوماتیک قابلیت اتصال انواع سیستم های کدینگ ، کارت ، فینگرتاچ و... در نظر گرفته شده است در اماکنی که ورود و خروج افراد از حساسیت بالایی برخوردار است به خوبی قابل استفاده بوده و در ساختمان هایی مانند پادگان ها ، نیروگاه ها و ... میتوان امنیت رفت و آمد را تا حد بالایی تامین نمود .
- کاربرد رفاهی : مراکز خرید ، فروشگاه ها ، سوپر مارکت ها و ساختمان هایی از این دست را میتوان بیشترین مشتری این کاربرد درب اتوماتیک دانست که با فراهم آوردن سهولت ورود و خروج افراد قدم بزرگی در ایجاد رضایت مشتریان برمیدارند .
- کاربرد اداری و بانکی : درب اتوماتیک در این حوزه میتواند فعالیت قابل توجهی داشته باشد به این صورت که در بخش های اداری میتوان با اتصال سیستم حضور و غیاب به این مدل دربها ورود و خروج کارکنان را به خوبی کنترل نمود یا در بانکها میتوان با قابلیت هایی که در مرکز فرمان این دربها قرار داده شده است در ساعات مختلف فعالیت بانک ورود و خروج مشتریان را مدیریت کرد .
- کاربرد صنعتی : در محیط هایی مانند کارخانجات ، سوله ، آزمایشگاه و ... با توجه به نحوه فعالیت هر بخش میتوان استفاده بهینه از این مدل درب نمود .
مواردی که در بالا اشاره شد بخشی از کاربرد های درب اتوماتیک می باشد که به همه آنها میتوان مواردی مانند صرفه جویی در مصرف انژری به میزان 30 تا 60 درصد و همینطور ظاهری زیبا و مدرن رانیز افزود .
انواع مدلهای درب اتوماتیک :
- درب اتوماتیک شیشه ای کشویی شامل : درب اتوماتیک اسلایدینگ ، درب اتوماتیک تلسکوپی ، درب اتوماتیک کرو یا منحنی ، درب اتوماتیک مثلثی
- درب اتوماتیک تاشو
- درب اتوماتیک ریولوینگ یا گردان
- درب اتوماتیک لولایی
- درب اتوماتیک پارکینگی شامل : جک بازویی - جک ریلی
- کرکره برقی